Scholieren ontdekken hun roots door deelname aan het Genographic-project

Waar komen we eigenlijk vandaan? Het is de vraag waarop iedereen wel een antwoord wil. Door deel te nemen aan het Genographic-project van National Geographic, weten 37 Brabantse middelbare scholieren inmiddels een stuk meer.

AUTEUR: LIZA VOPPEN FOTOGRAAF: STEDELIJK COLLEGE EINDHOVEN | ILLUSTRATIE: NATIONAL GEOGRAPHIC

In het voorjaar van 2012 namen de leerlingen van het Stedelijk College in Eindhoven met een wattenstaafje wat wangslijm af. Ze stuurden het genetische materiaal vervolgens voor onderzoek op naar het hoofdkantoor van National Geographic in Washington, D.C. De resultaten kwamen afgelopen week binnen en bleken verrassend. “Mijn grootouders komen uit Indonesië, maar mijn DNA-spoor blijkt naar Alaska te lopen,” zegt derdeklasser Ruby Dirksen (15). “Je denkt wel ongeveer te weten waar je vandaan komt, maar dit had ik nooit verwacht.”

Alle leerlingen vinden hun genetische oorsprong zo’n 50.000 jaar geleden in of rondom Ethiopië, de geboorteplek van Homo sapiens. Vrij snel daarna waaieren de DNA-lijnen uiteen en via het Midden-Oosten, Afghanistan en Rusland vertakken ze voornamelijk verder naar Azië en Australië. Vanaf zo’n tienduizend jaar geleden komen de eerste lijnen in Europa aan. De verre voorouders blijken zich onder meer in Spanje, Zuid-Frankrijk en Polen te hebben bevonden. 

Dat geen enkel lijntje van de Eindhovense leerlingen in Nederland eindigt, is volgens biologiedocent Robin de Peyper goed verklaarbaar. “Dat heeft te maken met de ijstijden”, vertelt hij. “Nederland was 10.000 jaar geleden simpelweg niet bewoonbaar voor de mens. We konden er niet overleven.”

Het Genographic-project, geesteskind van Explorer-in-Residence Spencer Wells, begon in 2005. Inmiddels hebben al 150.000 mensen eraan deelgenomen, zowel ‘gewone’ westerlingen als leden van afgelegen, geïsoleerd levende bevolkingsgroepen. Vanwege de grote belangstelling heeft National Geographic onlangs Genographic 2.0 gelanceerd. Dit project gebruikt de nieuwste technieken op het gebied van DNA-onderzoek en bevat ook een nieuwe kit waarmee je nog gemakkelijker je eigen DNA kan afnemen. Ben je benieuwd waar jij eigenlijk vandaan komt? Ga dan naar genographic.nationalgeographic.com en bestel de kit.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s